Om mig


Roland MeijerVälkommen till 360 Photo Sphere!

Jag som har den här sidan heter Roland Meijer och jag är en fotograf med inriktning på fotosfärer d.v.s. bilder där du kan se dig omkring till höger, vänster, upp och ned i 360° grader, precis som om du stod i mitten av bilden.

Jag är medlem i IVRPA (International Virtual Reality Photography Association) och godkänd av Google Street View.

Jag laddar kontinuerligt upp nya bilder till Google Maps på de platser som jag har besökt.

Jag har fotograferat till och från under flera år och då mestadels landskap eftersom jag älskar naturen och dess skönhet.

Det är inget nytt med att fotografera fotosfärer, men det är först nu som försäljning av små smidiga 360° kameror som exempelvis Ricoh Theta S har börjat ta fart. De är lätta att ta med sig och de tar bilder med överraskande god kvalitet, men det viktigaste av allt är nog att plattformar som YouTube och Facebook har implementerat stöd för 360° videor och bilder vilket gör det enkelt att dela dessa fantastiska fotosfärer.

Hur jag började med fotosfärer
Jag började fotografera fotosfärer med min iPhone 6 och Googles egna 360°-app ”Google Street View”, en app som gav riktigt bra resultat. Problemet var att man var tvungen att ta flera bilder och snurra runt sig själv tre gånger för att få till en fullständig fotosfär och den blev inte alltid helt perfekt.

Jag ville ha en smidigare lösning, så jag köpte mig en 360°-kamera. Valet föll på en Ricoh Theta S som jag alltid har med mig. Den är liten och lätt och du kan ta en hel fotsofär med en enkel knapptryckning. Det är också möjligt att fjärrstyra Theta S med din mobiltelefon eftersom den har ett eget Wi-Fi.

Bättre kvalité
För att få ett bättre resultat behöver du ta bilderna med en systemkamera och sen efterbearbeta bilderna i program som PTGui Pro. Fram till nu har jag använt en Canon EOS 550D med ett Canon EF 8-15mm f/4 USM Fisheye objektiv till mina fotosfärer men jag har nyligen (December-2016) köpt en ny Canon EOS 7D Mark II och det blir min kamera från och med nu.

Jag fotograferade mina första fotosfärer med min EOS 550D, handhållen med hjälp av en Philopod. Trots att jag tog bilderna handhållet så blev resultaten mycket bra.

För att få ett bättre resultat så köpte jag ett panoramahuvud till min monopod från Nodal Ninja. Detta gör det mycket lättare att stabilisera kameralinsen runt NPP när jag tar bilderna och resultat blir bättre. Jag brukar ta fyra bilder var 90:e grad och en till två ”Nadir”-bilder för att få en fullständig fotosfär.

Alla mina fotosfärer från Oregon och framåt är tagna med monopod och Nodal Ninja R1 med RD5. Jag tycker att kombinationen av en monopod och det relativt lilla panoramahuvudet är perfekt när jag är ute och fotograferar.

Det var lite kort information om mig och hur jag arbetar, jag hoppas du kommer att gilla det du läser och ser på denna sida!

Följ mig gärna på facebook och instagram för de senaste bilderna och uppdateringarna!

 

Mvh

Roland Meijer

Trusted by Google Street View